• 2023.06.01. 05:03

FIFA Ultimate Team oldala

www.fifa.gyufo.hu

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

In-Form kártya: inform (if) kártyának hívjuk azokat a kártyákat, amiket a játékosok a való életben elért eredeményeik után kapnak. Ilyen a minden héten kiosztásra kerülő, Team of the Week (TOTW), Man of the Match (MOTM) a minden hónapban kiosztásra kerülő Player of the Month (POTM), illetve a Bajnokok Ligája és Európa Liga csoportkörök után kiosztásra kerülő Team of the Group Stage (TOTGS) kártyák. A különböző események miatt megjelenő kártyák, mint az Ultimate Scream, Team of the Year (TOTY), Future Stars, FUT Birthday stb-stb nem számítanak in-form kártyának. A Flashback és Player Moments kártyák sem inform kártyák.

In-Form fejlődési lépcsők

Team of the Week: a hét csapata. A játékosok valóságban nyújtott teljesítményük után bekerülhetnek a szerdánként megjelenő TOTW csapatba, és a fenti fejlődési lépcsőnek megfelelően jobb lapot kapnak mint az alapkártyájuk. A FIFA 22-től kezdődően újdonság lesz a Featured Team of the Week kártya, amit 80 vagy annál kisebb ratingű játékosok kaphatnak kiemelkedő teljesítmény esetén. Feltétel még továbbá, hogy a játékos ne rendelkezzen fejlődős kártyával (OTW, headliners stb). Ennél a kártyánál egy csillag fogja jelezni a rating felett hogy featured, és rögtön két lépcsőt fejlődik.

Squad Building Challenges: vagyis SBC. A csapatépítős kivívásokban különböző kritériumok alapján kell összerakni egy csapatot, amiért cserébe kisebb nagyobb jutalmakat kapunk. Kártyacsomagokat, különleges játékos kártyákat, vagy épp csak egy mezt. A legfontosabb: az SBC-be berakott játékosokat elbukod, vagyis elcseréled a jutalomra. Így nyílván mindig törekedni kell arra, hogy a legolcsóbb csapatból próbálj kirakni egy SBC-t. Nagy segítség a futbin.com weboldal, ahol valamennyi SBC-re van megoldás. Itt érdemes nem a legújabbat kirakni, mert bár azt írja legolcsóbbnak a valóságban a Futbin megoldásai nagyon gyorsan felverik az árakat. Lapoz le egy adott SBC oldal aljára, keres egy régebbi megoldást ami elvileg drágább, de a valóságban már sokkal olcsóbbak lesznek a játékosok. Ez azért van, mert nem valósidőben frissül a futbin árkövetője, hanem valamennyi késéssel.

Fejlődős kártyák:

  • Ones to Watch (OTW)
  • Headliners
  • Road to the Final (RTTF)

Ones to Watch: a FIFA szeptemberi megjelenése után az első event (esemény) a játékban. A nagyobb nyári átigazolások kapnak ilyen kártyát, alapból ugyanazzal a ratinggel mint a normál gold lapjuk. Azonban a későbbiek során ha valamelyik játékos akinek van OTW kártyája kap egy informot (lásd fentebb), akkor az OTW lapja mindig felfejlődik hozzá. Wins to Watch: a FIFA 22-től kezdve extra fejlődés; október 1-től számítva (ez a FIFA 22 megjelenési dátuma és egyben az OTW esemény indulása is) ha egy OTW játékos csapata 10 bajnoki mérkőzésből legalább 5-öt megnyer, kap egy extra fejlődést a Ones to Watch kártya.

Headliners: olyan fejlődős kártyák, amik a játékos legjobb informjától mindig egy ratinggel jobbak. Vagyis ha kap egy játékos mondjuk egy 85-ös TOTW kártyát, akkor ez a kártya 86-ra fejlődik. Sőt, ha a játékos klubcsapata a valóságban megnyer egymást követő négy bajnoki mérkőzést, onnantól a kártya mindig két ratinggel lesz jobb az aktuálisan legjobb inform kártyánál.

Road to Final: A Bajnokok Ligája és Európa Liga sorozatokban szereplő csapatok játékosaiból összeállított csapat, amik fejlődnek attól függően hogy meddig menetel a csapatuk a valóságban. Első fejlődésük akkor megy végbe, ha csapatuk tovább jutott a csoportkör küzdelmeiből. Az egyenes kieséses szakaszban minden továbbjutás esetén fejlődnek 1-1 ratinget, illetve a Bajnokok Ligája esetén akkor is fejlődnek egyet, ha megnyerik az első mérkőzésüket az egyenes kieséses szakaszban.

First Owned Player: olyan játékosok, akiknek te vagy az első tulajdonosa. Vagyis vagy nyitottad pakkból, vagy megcsináltál egy SBC-t és abból kaptad. A transfer marketen vásárolt játékosok nem first owned playerek.

Online Friendlies: Friendlies: jelentése barátságos. Tehát olyan mérkőzés, aminek nincs tétje. Véletlen sem barátot (mint személy) jelent. Online: interneten, más elő ember elleni játékot jelent.
Tehát ha az a feladat, hogy játssz egy Online Friendlies mérkőzést, akkor az azt jelenti hogy játssz egy barátságos mérkőzést interneten keresztül egy másik ember ellen. Persze játszhatsz egy barát ellen is akár, ez a Play a Friend játékmód. De nem muszáj, nem kell toborzást szervezned, ad neked a gép egy random ellenfelet a nagyvilágból.
És ezt hol? A FIFA Ultimate Team főmenüjében található a Play fül alatt a Friendlies (megtanultuk, ez barátságos mérkőzést jelent) játékmód. Megjelenik a három csempe, középen ott röhög Rashford és Lingard. Az a Play Online mód, menjél bele. Az alsó csempék közül kiválasztod melyik játékmódban szeretnéd letudni a dolgot, majd csapatot választasz. Ha megvolt minden, ad a gép egy random ellenfelet mint bármelyik más online játékmódban.

Volley Goal: Levegőből rúgott gól. Beívelés után nem hagyod a földre leesni a labdát, hanem kapásból, a levegőből gólt lősz. A fejjel szerzett gól nem számít. Másik módszer, mikor futsz a kapu felé a jobb oldali analóg kart megnyomva (PS4-en ez az R3) a játékosod felkapja a labdát a levegőbe, és így rúgod be. Ide már kellhet a 4 vagy 5 csillagos cselezés.

Finesse Shot: csavart lövés, PlayStation 4-en R1 + kör, Xbox-on RB + B kombináció.

Low Driven Shot: laposan ellőtt gól, PlayStation 4-en R1 + L1 + kör, Xbox-on LB + RB + B kombináció.

Chip Shot: a kapus felett átívelt gól. PlayStation 4-en L1 + kör, Xboxo LB + B. Nehezen szokta megadni a játék, lényeg hogy mindenképp a kapus felet menjen el a labda, és ne mellette. Legjobb amikor ziccerben kapura törsz, és az ellenfél kihozza rád a kapust.